A legenda szerint egykor egy professzor hozta haza, Magyarországra a kefirgombát, miután Tibetben szerzetesek meggyógyították a daganatos megbetegedéséből. Azóta pedig láncreakcióként terjed tovább adogatása szomszédról szomszédra, a családban pedig rokonról rokonra. De miben is rejlik a hatása? Mire jó tulajdonképpen?
Gyakorlatilag, aki eddig kipróbálta, csak szuperlatívuszokban beszél a tapasztalatokról. Ez a parányi gomba, amely úgy néz ki, mint egy mini karfiol, kefirt erjeszt a friss tejből, aminek jótékony hatásai ismertek. A szervezet anyagcseréjét helyre állítja, normalizálja a bélrendszer mikro-flórájának működését, a tüdőre nézve is áldásos, hiszen gyógyítja a hurutokat és a tüdőgyulladást. Tökéletes a salaktalanításkor, mivel kivonja a nehézfémek alkotta sókat, vagy az alkohol feldolgozása utáni végtermékeket. Hatással van az epe, a vese és a máj működésére, a köveket feloldja, képződésüket gátolja.
Antibiotikus hatása is van, normalizálja a szénhidrátcserét, így a cukorbetegeknek is igen ajánlott a napi alkalmazása, valamint a gyulladásos megbetegedésekkor is nagy segítsége lehet a szervezetnek. És ha mindez még nem lenne elég, akkor folytatódik gyógyerejének taglalása, hiszen az allergiával való küzdelemben is igazi segítőtárs, illetve napjainkban nagyon fontos lehet, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését.
Hat ugyanakkor a magas vérnyomásra, a székrekedésre, gyomorégésre és az emésztő szervek hurutjaira. Érdekes lehet, hogy mindezek mellett javítja az emlékező tehetséget, az egész szervezetet fiatalítja, a gyulladt bőrre kenve hűsítő, nyugtató hatású, bőrfiatalító, reumára, fájó ízületekre is hat, illetve a nemi aktivitást is fokozza. Látható tehát, hogy szinte nincsen is olyan terület, nincs is olyan szervünk, amire ne lenne pozitív hatással.
A színe fehér, és először körülbelül 5x4 mm, majd később a tízszeresére is megnőhet. Körülbelül két és fél hét alatt duplázza meg a méretét, ilyenkor már, amikor megnőtt, érdemes elfelezni és valakinek odaadni.
Elkészítés: egy-két teáskanál méretű gombára kell olyan két és fél deciliter szobahőmérsékletű zacskós tejet önteni, és hagyni kell egy teljes napig állni a tejben (hűtés nélkül, lehetőleg fénytől óvva, lefedés nélkül). Az edény, amiben az erjedés történik műanyag, fa vagy üveg legyen. Aztán már alig 24 óra leteltével a kefir fogyasztható is. Legjobb ezt a procedúrát este végezni, a kefirt pedig este fogyasztani. A kész kefirt át kell szűrni műanyag szűrővel (szigorúan, mert a gomba nem érintkezhet fémmel! ), így a gombát ki lehet venni, és hideg, folyó vízben át kell mosni. Ezután a tiszta gombát újra le kell önteni tejjel.
A kész kefirt nem muszáj azonnal megenni, hűtőben vagy szobahőmérsékleten is tárolható. Úgy tartják azonban, hogy napi rendszerességgel, kúraszerűen kell fogyasztani ahhoz, hogy a hatását ki tudja fejteni. Egy ilyen kúra 20 napig tartson, majd 10 napig szünetet kell tartani (de a gombáról ez idő alatt is gondoskodni kell). Azt követően a kúra ismételten elkezdhető. Fontos azonban, hogy alkoholt tilos fogyasztani a terápia alatt, valamint a csípős és erősen fűszeres ételeket kerülni kell.
Az aukció tárgya egy evőkanál gomba.
Jelenlegi ára: 100 Ft
Az aukció vége: 2011-04-10 11:19
. Tibeti kefírgomba - Jelenlegi ára: 100 Ft